21.6.2014

Miten määrittelen keppihevosilleni hinnan?

Moikka,
tässä postauksessa haluan kertoa teille, miten määrittelen keppihevosilleni hinnan.

Hintaan vaikuttaa monta eri tekijää, ensimmäisenä kangas. Fleecekankaasta tehdyt hevoset ovat luonnollisesti halvempia kuin vaikka tekoturkiksesta tehdyt.
Puolimetriä polarfleeceä maksaa 3,45€ ja puolesta metristä saa tehtyä 2 hevosta, eli yhden fleecehevosen kangaskustannukset ovat n. 1,7€, eli ei paljon mitään.
Puolimetriä tekoturkista maksaa 17,5€ ja tekoturkiksesta valmistuvat yleensä vain kylmäverirodut, jotka luonnollisesti ovat isompikokoisia kuin vaikkapa puoliverirodut, joita teen yleensä fleecestä. Puolesta metristä tekoturkista saan siis tehtyä vain yhden hevosen. Tosin kangasta jää hieman yli, joten tekoturkishevosen kangaskustannukset ovat suurinpiirtein 13,5€
Kangaskustannukset siis vaihtelevat 1,7€ - 13,5€ välillä.

Lankamäärä yleensä vaihtelee, harvemmin tosin joudun käyttämään kokonaista kerää yhteen hevoseen. Kerän hinta vaihtelee 2€ jopa 7€ ja esim 7-veljestä lankakerä riittää suurinpiirtein viiteen hevoseen, joilla on normaalimittainen harja.
Muita materiaaleja, kuten esim. ompelulankaa tai silmä- ja sierainmateriaaleja minulla ei ole tapana laskea hintaan mukaan.

Tässä vaiheessa yhden hevosen materiaalikustannukset voivat siis olla jopa 20,5€ kun taas halvimmillaan vain 2,70€

Jotta hevosesta tulisi persoonallisempi, teen sille yleensä merkin tai/ja tummennoksia.
Tavallinen pieni tähti ei nyt tietenkään paljoa vaadi, enkä ota siitä lisähintaa. Isommat merkit, kuten vaikkapa ohut ja pitkä piirto vaativat taasen enemmän tarkkaavaisuutta ja niistä veloitan yleensä pari euroa lisähintaa. Merkit, jotka menevät yli keskikaistaleen täytyy ommella upottamalla. Päämerkin upotuksen hinta on n. 5€ merkin koosta riippuen.
Kirjavien hevosten kaikki täplät ovat ommeltu upottamalla, joten kirjavista pyydän lisähintaa 5-15€ kirjavuuden määrästä riippuen.
Hevosen turpaa ja silmänympäryksiä voidaan myös tummentaa. Fleecehevoselle on mielestäni kaikista helpoin tehdä tummennokset, kun taas Sambasta ja Velboasta valmistetuille kaikista vaikein. Turpa ja silmänympärystummennoksista veloitan 5€ kankaasta riippumatta.
Myös itse hevosen värin voi muuttaa tummentamalla. Esimerkiksi hiljattain myynnissä olevan Luster hevosen kangas oli alunperin puhtaanvalkoinen. Tuollaisista suuremmista tummennoksista pyydän yleensä lisähintaa 8€, sillä käsittely täytyy toistaa useita kertoja.

Myös keppihevosen harjan paksuus ja pituus vaikuttaa hintaan. Paksun ja pitkän harjan omaava on tietty paljon kalliimpi kuin lyhyen ja ohuen. Harjalankaa voidaan myös avata, jotta saadaan aikaan hieman kiharainen ja pörröinen harja. Hinta riippuu yleensä hevosen harjan pituudesta - mitä pidempi harja, sitä kovempi homma avata.
Lisähintaa tuo myös pystyharja. Esimerkiksi vuonohevosille tulee yhteensä kahdeksan rivillistä harjaa kun taas normihevoselle vain yksi. Siksi veloitan pystyharjasta lisähintaa 15€.

+ tähän päälle lasketaan vielä työtunnit. Mitä vaikeampi kangas on ommella, sitä kauemmin ompelemisessa kestää. Tavanomaisen puoliverisen tekemiseen (fleecekangas, ratsuharja, pieni merkki) menee n. 6 tuntia, kun taas kylmäverirodun (tekoturkis, pasku ja pitkä harja, läsi) saattaa hyvinkin upota aikaa puolet enemmän, eli 12 tuntia.


Lisäksi teen hevosille lähes poikkeuksetta varusteita mukaan. Tähän loppuun laitan vielä pienen hinnaston.
- Turparemmittömät suiset 7 €
- Aachensuitset 10 €
- Meksikolaiset 15 €
- Kankisuitset 20 € (kanki ja bridong sisältyvät hintaan)
Peruskuolaimista en veloita lisähintaa (nivel, suora, kolmipala, D, pessoa, baucher, fullcheek yms.)
Erikoiskuolaimista lisähintaa voi tulla pari euroa (pelham, kimblewick, gäg, waterford, kombi yms.)

- Martingaali 5 €
- Korvahuppu 5 €
- Fleeceriimu klipsillä 5 €
- Tekonahkariimu 2 solkea ja klipsi 10 €
- Riimunnaru 4 €
- Fleeceloimi 5 €
- Ulkoloimi 5 €
- Toppaloimi 7 € (loimessa erikseen ommeltu fleecevuori)
- Hivutussuoja 4 €
- Pinteli 4 €

Mahdollisista erikoiskoristeluista yms. tulee myös lisähintaa. Hinnasto on suuntaa antavan

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Luethan postauksen ennen kysymistä? Niin risut kuin ruusutkin ovat tervetulleita.
Myynnissä olevat keppihevoset löytyvät blogin oikealla puolella olevasta sivupalkista "Myytävät" tekstin alta. Mitkään muut keppihevoset eivät ole myynnissä.